Yad Vashem

Frokost med gjengen om 10 minutter. Etterpå skal vi gå bort til trikken og prøve å finne ut av bilettsystemet. For å slippe å gå så langt tar vi trikken opp til Holocaust museet; Yad Vashem. Det blir en sterk opplevelse.

Yad Vashem (hebraisk יד ושם også stavet Yad VaShem; er Israels offisielle minnesmerke for de jøder som ble drept under holocaust. Det ble etablert i 1953 gjennom «Minnesmerkeloven» vedtatt av Knesset. Navnet stammer fra et bibelsk vers: «Dem vil jeg i mitt hus og innenfor mine murer, gi «et minne og et navn» (Yad Vashem) som er bedre enn sønner og døtre. Et evig navn vil jeg gi dem, som ikke skal slettes ut.» (Jesaja, 6. kapittel, 5. vers.)

Yad Vashem ligger ved foten av Herzl-fjellet i Jerusalem. Det er et stort kompleks som innehoder et historisk museum, minneutstillinger, kunstgallerier, arkiver, utendørs minnesteder som De tilintetgjorte Samfunns Dal, en synagoge og et utdannelsessenter. Ikke-jøder som reddet jøder under holocaust, ofte med stor fare for sitt eget liv, er hedret ved Yad Vashem som «Rettferdig blant nasjonene». Inntil 1. januar 2010 var 45 nordmenn innlemmet her. I tillegg kommer den kollektive tildeling av tittelen til motstandsfolk som bidro til å redde jøder.

Det er ikke lov til å ta bilder inne i museet.

Vi hadde nok noe for dårlig tid i år igjen. Trenger nok i allefall 3 timer på å se det meste innendørs. Mer hvis parkene ute også skal beskues. Syns at det sterkeste er å se på enkeltskjebnene. Det blir vanskelig å forholde seg til milioner av mennesker.

Trikken fungerte greitt begge veier. Vi fikk ikke til å bruke kredittkort. På google maps så det ut som det var langt å gå til Yad Vashem fra holdeplassen på Hertzl-fjellet. Det var ca 10 minutter å gå. Det finnes også en gratis shuttlebuss i området som kjører deg til hovedinngangen.

Noe over tolv måtte vi haste videre for å rekke neste avtale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: